Płytki, praktyczne rozwiązanie dla kuchennego wnętrza

Artykuł zewnętrzny

płytki kuchenne

Kuchnia jest miejscem, w którym powstają apetyczne posiłki scalające całą rodzinę. To jedno z niewielu pomieszczeń, w którym powierzchnie mają kontakt z wysoką temperaturą, skraplającą się parą czy tłuszczem. Jak urządzić tę przestrzeń, aby była praktyczna i łatwa w użytkowaniu? Rozwiązaniem są płytki kuchenne. Na jakie warto się zdecydować?

Kafelki podkreślające wnętrze

Urządzanie kuchni od zera stanowi spore wyzwanie dla właściciela. Inwestycja w odpowiednie materiały musi odpłacić się możliwością wieloletniego użytkowania, a – jak wiadomo – płytki do kuchni to elementy, który nieczęsto podlegają wymianie. Należy więc dokładnie przeanalizować ich wybór pod każdym względem. Kafelki kuchenne można dopasować do wielkości pomieszczenia oraz jego kształtu. Istotny jest również układ sąsiadujących pokoi i stwierdzenie, czy kuchnia będzie stanowić połączoną przestrzeń z salonem, czy może zupełnie oddzielny metraż. Dzięki takim informacjom wybór będzie prostszy. Warto też dodać, że odpowiedni kształt oraz wzór płytek pozwoli optycznie skorygować niedoskonałości czy podkreślić zalety wnętrza.

Płytki do kuchni – które są najlepsze?

Aktualnie w sprzedaży znajdują się setki wzorów płytek kuchennych o różnym kształcie i wielkości. Aby świadomie dokonać właściwego wyboru, należy zapoznać się z techniką ich powstawania. W dedykowanych sklepach najczęściej pojawiają się płytki do kuchni zrobione z takich materiałów jak:

  • gres – to mieszanka między innymi kamionki, glinu, skalenia i piasku kwarcowego oraz barwników mineralnych, które są dokładnie prasowane, a następnie poddawane działaniu wysokiej temperatury (proces wypalania odbywa się nawet w 1300 stopniach). Gres wykorzystywany jest również jako posadzka, ponieważ nie nasiąka wodą i łatwo utrzymać go w czystości;
  • glazura – powstaje w drobnoziarnistej gliny, którą wypieka się w wysokiej temperaturze. Glazura jest z natury delikatna, a jej struktura dość krucha. Z tego względu bardzo rzadko kładzie się ją na podłodze
  • terakota – to mieszanka ziarenek gliny oraz piasku, która jest bardzo odporna na uszkodzenia, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako podłoga kuchenna. Często stosowana jest na ścianach jako element dekoracyjny w formie mozaiki. Terakota jest łatwa w utrzymaniu czystości, co mocno podnosi komfort jej użytkowania;
  • klinkier – powstaje w wyniku suszenia gliny, jest zatem nieszkliwiony. Długi proces produkcji wpływa na niemal zerową chłonność wilgoci i dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Płytki do kuchni tego typu są stylowym elementem wykończenia wnętrza, ale niestety nie należą do najtańszych.
  • płytki do kuchni

    A więc, które płytki, które płytki do kuchni wybrać

    Wnętrze, w którym wciąż powstaje para i panuje podwyższona temperatura, musi być odpowiednio zabezpieczone. Wśród inwestorów wyraźnie widać trend na zakup kafli z gresu. Jest to bardzo wytrzymały materiał dostępny w wielu wzorach, a przy okazji wyróżnia się przystępną ceną. Bardzo często ma właściwości antypoślizgowe, a przy tym się nie wyciera. Płytki do kuchni z gresu – jako wieloletnia inwestycja – będą stałym i solidnym elementem aranżacji.