Jaka jest najlepsza czarna płyta do gotowania? Łatwa do utrzymania w czystości czarna płyta do gotowania
niedziela, 06 kwietnia 2025
Najlepsza czarna płyta gazowa do gotowania, czyli jaka? Szklana, emaliowana a może ze stali nierdzewnej? Wszystko zależy od tego, czy korzystasz z niej codziennie, jak często masz czas na jej mycie oraz czy po każdym gotowaniu masz czas, żeby ją doczyścić. Zobaczcie przegląd czarnych płyt gazowych. Sprawdźcie, które są łatwe do utrzymania w czystości, a które najlepiej prezentują się na wystawie sklepowej.
Jakiś czas temu powiedziałam stanowcze NIE czarnej szklanej płycie gazowej do gotowania. Dlaczego? Bo pięknie wyglądała tylko na wystawie sklepowej, pierwsze białe kropki pojawiły się podczas gotowania makaronu, kolejne znacznie trudniejsze do usunięcia podczas gotowania ziemniaków. A po smażeniu mięsa lub frytek… cała masa tłustych plamek, które paskudnie wyglądają już podczas gotowania. Mając czarną szklaną płytę do gotowania, unikaj kipiących potraw, bo czyszczenie płyty z resztek zapalonego jedzenia jest trudne i bardzo pracochłonne. Każdy, kto choć raz mył gazową szklaną czarną płytę grzewczą wie, zaprojektował te płyty, ktoś, kto w życiu kuchni nie sprzątał. Zalecana miękka szmatka na zapalone i zaschnięte resztki jedzenia są nieskuteczne, a po ostrej gąbce pozostają nieestetyczne zarysowania. Ale to dopiero początek, wokół palników na wyprofilowanych elementach i w rowkach wokół nich zbiera się warstwa tłustego osadu, którego w żaden sposób nie można doczyścić bez szorowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury twardnieje on i tworzy chropowatą matową powłokę. Skrobaczki polecane do szklanych płyt doskonale się sprawdzają na gładkich powierzchniach, ale nie na wyprofilowanych okrągłych podwyższeniach na palniki.A jak sprawdzają się inne rodzaje czarnych płyt do gotowania na gazie? Sami zobaczcie
Jaka czarna płyta do gotowania jest najlepsza do utrzymania w czystości?
Jeśli nie gotujesz albo robisz to naprawdę okazjonalnie, to sprawdzi się każda czarna płyta do gotowania. Jeśli jednak szukasz czarnej płyty do codziennego gotowania i łatwej do utrzymania w czystości, to zapomnij o szkle. Już po gotowaniu wody jest ona zabrudzona. Na powierzchni czarnego szkła powstają białe matowe plamy, które możesz usunąć wodą z płynem do naczyń lub do mycia okien, ale dopiero jak płyta wystygnie, a plamy zaschną. Każde inne plamy po gotowaniu (a na czarnym szkle zawsze pozostaje ślad po gotowaniu) są już trudniejsze do usunięcia, nie wspominając już o zaschniętym jedzeniu, każdą drobinkę najpierw musisz odmoczyć, a potem usunąć miękką szmatką, potem odtłuścić całą powierzchnię, a na koniec osuszyć i wypolerować. Wszystko to zajmuje około 30 minut, powierzchnia wokół palników jest bardzo trudna do czyszczenia.
Ruszta takiej płyty wyglądają naprawdę minimalistycznie, ale łatwe do czyszczenia nie są podobnie jak krążki na palnikach. Połyskująca powłoka nie jest łatwa do czyszczenia, szybko się zapala, a po skrobaniu pozostają białe matowe rysy. Do codziennego gotowania nie polecamy czarnej gazowej szklanej płyty do gotowania, jest koszmarna do utrzymania w czystości.
Czarna emaliowana płyta do gotowania na gazie, choć może się wydawać reliktem przeszłości, jest łatwa w myciu jak kuchenki gazowe naszych mam i babć. Wystarczy przetrzeć miękką stroną gąbki wytrzeć i gotowe. Jeśli twoja płyta jest wyposażona w ruszt w połysku, będzie on równie łatwy do utrzymania w czystości.
Czarna matowa emaliowana płyta do gotowania jest równie łatwa do utrzymania w czystości, mokra gąbka z płynem do naczyń i ściereczka do wytarcia do sucha. Pięć minut i płyta jest czysta, nie odbijają się na niej odciski palców, nie ma śladów po gotowaniu wody, makaronu czy ziemniaków. Powierzchnia wokół palników jest poznawana rantów, rowków i innych trudnych do czyszczenia i łatwo opalających się powierzchni. Nieco trudniej czyści się ruszta takiej kuchenki, ponieważ do matowej delikatnie fakturowanej powierzchni mocniej przywierają zabrudzenia, ale wystarczy je zmoczyć i po chwili schodzą.
Czarna gazowa płyta do gotowania inox to kolejna odsłona czarnych płyt do gotowania na gazie, są to płyty ze stali nierdzewnej pomalowane na inox, producenci przekonują, że widać na nich drobnych rysek (te zapewnienia to chyba pokłosie modnych do niedawna płyt ze stali nierdzewnej w kolorze srebrnym, na których były widoczne rysy zacieki i nawet drobny kurz). Powierzchnia takich płyt jest w połysku, ale na kolorze inox niewidoczne są ślady po parze wodnej czy tłustej parze.
Najgorzej pod kątem utrzymania w czystości wypadają czarne szklane płyty do gotowania na gazie. Ich czyszczenie jest trudne i bardzo czasochłonne, a po kilku latach użytkowania, nieważne jak długo je myjesz, moczysz i doczyszczasz powierzchnia wokół palników jest zapalona, a jej doczyszczenie graniczy z cudem.
Jaki ruszt do czarnej płyty do gotowania?
W szklanych płytach ruszta są minimalistyczne, najczęściej to krążki wokół palnika. Wprawdzie pięknie wyglądają, ale o funkcjonalności nie ma mowy. Nie postawisz na nich dużego garnka, bo będzie się bujał i może spać, ponieważ stoi na zbyt małej powierzchni. Ustawiając garnki absolutnie o każdej średnicy, musisz nocować idealnie środkiem dna na ruszt, w przeciwnym razie mogą spać, a w najlepszym wypadku przechylić się wylewając swoją zawartość. Przy takich rusztach o przesuwaniu garnka z palnika na palnik możesz zapomnieć, więc zmiana palnika wiąże się z karkołomnym przenoszeniem gorących pełnych garnków.
Kratki dzielone na cztery to coraz popularniejsze rozwiązanie, są one bardziej praktyczne, ale nadal bardzo rzadko spotykane w przypadku szklanych płyt do gotowania. Kratki dzielone na dwie części na całej płycie do gotowania, z jednej strony trochę relikt przeszłości, z drugiej zaś bardzo funkcjonalne a wręcz komfortowe rozwiązanie. Możesz gotować w garnkach o każdej średnicy dosłownie na każdym palniku. W tym wypadku przydatny będzie krzyżak na palnik do malutkiego rondelka, jeśli z takiego korzystacie, ale i tak jest większy wybór palników.
Co to jest palnik do gotowania typu wok? Płyta gazowa z palnikiem typu wok, kiedy warto ją kupić?
Nowoczesne płyty do gotowania są wyposażone w turbo palnik (tak przynajmniej nazywają go sprzedawcy producenci). Palnik typu wok to palnik z podwójnym płomieniem, pierwszy z nich ma małą średnicę, a drugi jest średnicy dużego palnika, bo w jego miejscu jest montowany palnik wok. Jest to opcja dla zabieganych, na takim palniku dno garnka jest podgrzewane podwójnym płomieniem w dwóch miejscach. Jednak jest haczyk, jeśli gotujesz w garnkach granitowych, w których powierzchnia grzania nie jest na całym dnie, a jedynie jest to obręcz z granitowym środkiem, taki palnik się nie sprawdzi, ponieważ płomień o mniejszej średnicy będzie oddziaływał bezpośrednio na granitowe dno. Kolejnym minusem jest podwójne zużycie gazu, które zdaniem wielu nie jest proporcjonalne do różnicy w czasie gotowania. Kolejna wada tego palnika to estetyka wygląda on dosyć technicznie, co wielu osobom mogłoby się nie spodobać.
Gładka płyta do gotowania czy z wyprofilowaną tacką?
W przypadku szklanych płyt do gotowania zawsze powierzchnia płyty jest gładka, oprócz omówionych wcześniej wzniesieniach z ranami i zakamarkami na palniki. Płyty do gotowania ze stali nierdzewnej i emaliowane często są wyprofilowane. Wokół płyty poza powierzchnią do gotowania jest coś w rodzaju obręczy, dzięki czemu, nawet jeśli coś nam wykipi nie spłynie z płyty na blat, nie podcieknie pod płytę, a jedyną powierzchnią do mycia będzie płyta. Jest to bardzo wygodna opcja, ponieważ ogranicza ilość sprzątania, kiedy gotowana potrawa wykipi.
Płyta do gotowania z dużą powierzchnią do gotowania
Powierzchnia do gotowania, czyli miejsce na garnki na płycie do gotowania, to bardzo często pomijana kwestia podczas wyboru konkretnego modelu. I nie ma co się dziwić, komu przyszłoby do głowy, że na rzecz designu producenci ograniczają powierzchnię na garnki, a jak pokazały nasze testy, tak właśnie się dzieje. Większość szklanych płyt do gotowania jest zaprojektowana w taki sposób, że ustawienie czterech średniej wielkości garnków i małej patelni graniczy z cudem. Największy wpływ na wielkość powierzchni do gotowania ma usytuowanie kurków (pokręteł). W płytach z bocznymi pokrętłami wszystkie palniki są scentralizowane, zbliżone maksymalnie do środka i tym samym do siebie, co sprawia, że w dużych garnkach trudno jest gotować.
Przednie kurki na całej powierzchni przesuwają z koeli palniki do tyłu, więc sytuacja jest podobna. Najlepiej rozmieszczone palniki są w płytach z przednimi kurkami, ale tylko na ½ szerokości płyty, wówczas przedni największy palnik jest przesunięty do przodu. Na takiej płycie spokojnie zmieszczą się trzy duże garnki i duża pełnowymiarowa patelnia.
Jakiej marki czarna płyta do gotowania na gazie jest najlepsza?
Najlepsze oczywiście są produkty markowe, znanych producentów, z instrukcją w języku polskim i gwarancją. Kupując agd., często zapominamy, że są to urządzenia podłączone do prądu, a w tym wypadku również do gazu, które mają kontakt z naszym jedzenie. Dlatego nie warto szukać oszczędności i ryzykować kupując płytę nieznanej marki.
Czym myć czarną płytę gazową do gotowania?
Macie czarną płytę do gotowania? Zapomnijcie o mleczkach do czyszczenia oraz produktach ścieralnych. Czarna płyta do gotowania jest nie tylko trudniejsza do czyszczenia niż biała lub srebrna ze stali nierdzewnej, ale też bardzo wymagająca.
Szklaną płytę do gotowania umyjesz płynem do naczyń i płynem do okien, emaliowaną płynem do naczyń, ale pamiętaj, że piana nie służy żadnej z nich. Biała piana pozostawia białe plamy, smugi i zacieki, które wyglądają nieestetycznie. Ślady po białym mleczku do czyszczenia kuchenek i płyt do gotowania są prawie nie do usunięcia. Te produkty omijajcie z daleka, podobnie jak wszelkiego rodzaju odtłuszczacze, które potem długo i mozolnie trzeba zmywać, ponieważ marzą się razem z rozpuszczonym tłuszczem. Jedno jest pewne, jeśli macie czarną płytę do gotowania myjcie ją po każdym gotowaniu, wówczas będzie wyglądać estetyczne i pozostanie schludna i czysta na długie lata.
Komentarze