Odporne za zburdzenia i ścieranie: jakie powinny być płytki do kuchni?
Płytki znajdują zastosowanie w każdej kuchni. Wszystko przez ich praktyczny i wysoce estetyczny wymiar. Okazuje się jednak, że wiele osób nie wie, jakie właściwości powinny mieć odpowiednie płytki do kuchni. Jak wybrać piękne, stylowe i praktyczne kafelki do kuchni. Zobaczcie nasze podpowiedzi...
Jakie płytki na podłogę do kuchni?
Kuchnia jest miejscem, które powinno wyróżniać się nie tylko estetyką, ale również funkcjonalnością. To bardzo ważne, aby płytki, które są podstawą wykończenia kuchni były łatwe w czyszczeniu, odporne na działanie wilgoci i ścieranie. Warto wiedzieć, że płytki posiadają określenia parametrów PEI. Oznaczane są od 1 do 4. Do kuchni najlepiej wybierać te klasy 3 lub 4, aby mieć pewność, że posłużą przez wiele lat. Płytki do kuchni muszą być również odporne na zarysowania, ich twardość powinna wynosić minimum 5 w skali Mohsa, która określa twardość minerałów. Innym parametrem jest antypoślizgowość. To szczególnie istotne, kiedy w domu są dzieci. Płytki powinny być odporne na wilgoć i wodę, dzięki czemu można uniknąć groźnych dla zdrowia poślizgnięć i upadków.
Płytki ceramiczne, idealne do każdej kuchni
Bardzo dobrym wyborem do kuchni są płytki ceramiczne. Są nie tylko uniwersalne, ale również bardzo funkcjonalne i wysoce estetyczne. Duży wybór wzorów daje szansę na stworzenie niezwykłej kuchni. Umieszczone na podłodze czy ścianie tworzą ciekawy efekt dekoracyjny.
Dużą popularnością cieszą się płytki drewnopochodne, a wszystko przez ich niebanalny wygląd. Doskonale imitują naturalne drewno, jednak są od niego dużo trwalsze i wytrzymalsze na trudne warunki panujące w kuchni, wilgoć, wysokie temperatury, stałe użytkowanie czy zarysowania. Są łatwiejsze w pielęgnacji i codziennym czyszczeniu, stąd ich ogromna popularność wśród osób, które aktualnie remontują czy wykańczają swoją kuchnie. Drewno jest piękne, jednak naturalny surowiec nie nadaje się do kuchni. Właśnie dlatego warto wybrać płytki będące jego doskonałą imitacją.
Płytki z kamienia naturalnego
Do kuchni sprawdzą się także płytki wykonane z naturalnego kamienia. Posiadają wiele zalet jak trwałość, rewelacyjny wygląd i odporność na uszkodzenia. Ich wadą jest cena. Są dużo droższe niż płytki ceramiczne. Granit, czy gres wyróżnia ogromna odporność na uszkodzenia, powstawanie przebarwień czy utlenianie się koloru w wyniku promieniowania UV. Świetnym wyborem może być również łupek - równie trwały i odporny, co gres czy granit. W kuchni świetnie sprawdzi się także marmur, czyli materiał elegancki, ekskluzywny o doskonałych parametrach wytrzymałościowych i odpornościowych. Bez względu na wybór, należy wiedzieć, że większość płytek do kuchni dostępna jest w wielu kolorach, co pozwala dopasować je do pomieszczenia i mebli.
Płytki szkliwione czy matowe?
Płytki, które niezwykle pięknie się błyszczą mogą być doskonałą ozdobą każdej kuchni. Niestety pod wpływem wilgoci mogą okazać się niebezpieczne w użytkowaniu. Na takich płytkach można łatwo się przewrócić, szczególnie jeśli na ich powierzchni znajdą się krople wody. Matowa powierzchnia płytek jest dużo mniej śliska, stąd ich użytkowanie wiąże się z większym bezpieczeństwem. Można także postawić na płytki polerowane czy szlifowane, które również będą bezpieczniejszym wyborem.
Komentarze