Granitowe blaty kuchenne na wymiar. Dlaczego warto je zamówić?
piątek, 17 listopada 2023
Granit to znany i ceniony od lat materiał, z którego produkowane są trwałe i wytrzymałe blaty kuchenne na wymiar o bardzo pożądanych w kuchni właściwościach. To doskonały wybór dla osób, które nade wszystko cenią sobie ponadczasową estetykę powierzchni roboczej, sporo gotują, a także nie mają zbyt wiele czasu na sprzątanie i pielęgnację blatów. Granitowa powierzchnia robocza prezentuje się klasycznie, jest wytrzymała i odporna na działanie czynników kuchennych, a przy tym także banalnie łatwa w pielęgnacji i utrzymaniu w czystości.
Granitowy blat to blat na całe życie. Odpowiednio dobrany przeżyje niejedną zabudowę kuchenną. Jest on to synonim luksusu. Granit do tanich niestety nie należy, ale biorąc pod uwagę długość jego użytkowania, to roczny koszt takiego blatu na przełomie dziesięcioleci będzie niewielki. Za oceanem takie blaty goszczą w większości kuchni na powierzchni roboczej i wyspach kuchennych. Niestety granit bywa kapryśny i wymagający dlatego decyzja o jego wykorzystaniu w kuchni powinna być dobrze przemyślana, podobnie jak kolor blatu. Zobaczcie czy warto inwestować w takich blat i kiedy.
Granit w kuchni. Czym się charakteryzuje i jakie właściwości posiada?
Granit to jeden z najtwardszych kamieni naturalnych, z którego od lat produkowane są blaty kuchenne na wymiar. To bardzo wdzięczny, piękny i przyjazny wszystkim domownikom materiał, który cieszy się ogromną popularnością wśród osób urządzających od podstaw swoją wymarzoną kuchnię. Granit jest kamieniem solidnym, wytrzymałym i odpornym na działanie szeregu czynników, z którymi może mieć do czynienia w domowej kuchni – miejscu, w którym sporo gotujemy, planujemy i przygotowujemy posiłki. Blaty kuchenne na wymiar z granitu wykazują wysoką odporność na działanie podwyższonej temperatury. Nie każdy ich użytkownik wie, że można na nich ustawiać gorące naczynia i garnki bez stosowania dodatkowych podkładek. Właściwie zaimpregnowane granitowe blaty nie chłoną także płynów, co sprawia, że trudno je zaplamić produktami spożywczymi. Są przy tym odporne na działanie kwasów pochodzących m. in. z octu, wina i owoców cytrusowych. Jakby tego było mało, blaty kuchenne na wymiar z granitu są odporne na zarysowania, co pozwala na krojenie na nich produktów spożywczych, a nawet rozbijanie mięsa. Bezpieczeństwo i higienę podczas przygotowywania posiłków zapewniają natomiast antybakteryjne właściwości, których posiadaniem również może poszczycić się granit.
Blaty kuchenne na wymiar w kuchni. Dlaczego to się opłaca?
Blaty granitowe to sprawdzony i chętnie wybierany od lat materiał na trwałą, solidną i przyjazną w użytkowaniu powierzchnię roboczą w kuchni. Są nie tylko atrakcyjne wizualnie i dostępne w szerokiej palecie wzorów, kolorów i wykończeń, lecz także bardzo łatwe i mało wymagające w codziennej pielęgnacji. Granit to kamień, który wymaga, co prawda impregnacji, jednak z mniejszą częstotliwością niż inne gatunki – specjaliści zalecają, aby ponawiać ją co 12-18 miesięcy. Samo dbanie o czystość blatów granitowych nie wymaga od nas ani wysokich nakładów sił, ani zakupu profesjonalnej chemii do pielęgnacji kamienia. Blaty kuchenne na wymiar z granitu wystarczy jedynie regularnie czyścić – w tym celu zupełnie wystarczająca okaże się miękka ściereczka i czysta woda z dodatkiem delikatnego detergentu. Wszelkie plamy, zabrudzenia i rozlane płyny najlepiej natomiast usuwać od razu po ich powstaniu. Przestrzegając tych kilku prostych zasad, możemy mieć pewność, że nasze granitowe blaty będą długo cieszyły oczy, a ich wygląd i estetyka przetrwa w niezmienionym stanie wiele lat. W końcu kamień naturalny to najtrwalszy i najsolidniejszy materiał budowlany!
Komentarze