Szarlotka bez śmietany. Ekspresowy przepis na szarlotkę w 15 minut.
Ekspresowa szarlotka w 15 minut bez śmietany smakuje doskonale, jest dziecinnie łatwa do wykonania i tania. Zobacz, jak przyrządzić najłatwiejszą na świecie szarlotkę. Jeśli masz robota kuchennego czas przygotowania ciasta zajmie mniej niż kwadrans, ręcznie zrobisz ją w około 15 minut. Jest to doskonałe ciasto na niedzielę, jego wykonanie zajmuje od 10 do 15 minut, zawsze się udaje i nie musimy mieć żadnych zdolności kulinarnych. Wystarczy tylko trzymać się przepisu, a ekspresowa szarlotka będzie smaczna i wyrośnięta.
Ekspresowa szarlotka produkty
2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250 g masła ( margaryna też może być, ale z masłem jest znacznie smaczniejsza) 10 średniej wielkości jabłek, najlepiej słodkich 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu foremka na ciasto 24 x 24 cm lub forma do szarlotki o średnicy 24 cm
Przygotowanie jabłek
Umyj obierz wszystkie jabłka, pokrój na plasterki, następnie przełóż do garnka i posyp cukrem Kiedy zmiękną dodaj cynamon. Gotuj je na małym ogniu, aż wygotuje się z nich cały sok, mieszając od czasu do czasu. Przygotowanie ciasta na szarlotkę Zanim jabłka będą gotowe, przygotuj ciasto na szarlotkę. W tym celu:
Przygotowanie foremki do pieczenia
Foremkę wysmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenie, który tym razem nie będzie się zsuwał i uciekał, ponieważ przyklei się do tłustej foremki. Jak raz spróbujesz pokochasz ten sposób na wykonanie foremki papierem.
Uformowanie szarlotki i przełożenie jabłkami
Przygotowanie jabłek i ciasta powinno zająć nie więcej niż kwadrans. Wyłożenie ciasta i jabłek jak dojdziesz do wprawy to kolejne 5 minut, potem już tylko pieczenie. Szarlotkę można podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub na zimno. Smacznego!!!
Komentarze