Szarlotka bez śmietany. Ekspresowy przepis na szarlotkę w 15 minut.

ekspresowa szarlotkaEkspresowa szarlotka w 15 minut bez śmietany smakuje doskonale, jest dziecinnie łatwa do wykonania i tania. Zobacz, jak przyrządzić najłatwiejszą na świecie szarlotkę. Jeśli masz robota kuchennego czas przygotowania ciasta zajmie mniej niż kwadrans, ręcznie zrobisz ją w około 15 minut. Jest to doskonałe ciasto na niedzielę, jego wykonanie zajmuje od 10 do 15 minut, zawsze się udaje i nie musimy mieć żadnych zdolności kulinarnych. Wystarczy tylko trzymać się przepisu, a ekspresowa szarlotka będzie smaczna i wyrośnięta.

Ekspresowa szarlotka produkty

2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250 g masła ( margaryna też może być, ale z masłem jest znacznie smaczniejsza) 10 średniej wielkości jabłek, najlepiej słodkich 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu foremka na ciasto 24 x 24 cm lub forma do szarlotki o średnicy 24 cm

Przygotowanie jabłek

Umyj obierz wszystkie jabłka, pokrój na plasterki, następnie przełóż do garnka i posyp cukrem Kiedy zmiękną dodaj cynamon. Gotuj je na małym ogniu, aż wygotuje się z nich cały sok, mieszając od czasu do czasu. Przygotowanie ciasta na szarlotkę Zanim jabłka będą gotowe, przygotuj ciasto na szarlotkę. W tym celu:

  • wsyp do miski, w której będziesz zagniatać ciasto 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia i dokładnie całość wymieszaj,
  • dodaj 2 łyżki cukru
  • wsyp 2 łyżki cukru waniliowy
  • Dokładnie wymieszaj suche składniki.
  • Następnie wbij jajko
  • otwórz kostkę zimnego masła, połóż na desce do krojenia i bez wyjmowania ze złotka pokrój centymetrowe pasy poziome, a potem pionowe i tak powstanie drobna kostka, którą wrzuć do miski.
  • Całość wyrób ręcznie lub hakiem do zagniatania ciasta. Już po około 5 minutach w robocie i 10 ręcznego zagniatania ciasto jest gotowe.
  • Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i włóż na chwilę do zamrażarki
  • Przygotowanie foremki do pieczenia

    Foremkę wysmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenie, który tym razem nie będzie się zsuwał i uciekał, ponieważ przyklei się do tłustej foremki. Jak raz spróbujesz pokochasz ten sposób na wykonanie foremki papierem.

    szarlotka w 15 minut

    Uformowanie szarlotki i przełożenie jabłkami

  • Zmarznięte ciasto połóż na desce do krojenia i podziel na trzy równie części.
  • ⅔ ciasta to spód szarlotki. Rwij kawałki ciasta i rozgniatamy w palcach na cienie 3-4 milimetrowe placuszki i układamy w foremce, aż zostanie pokryte całe dno.
  • ⅓ ciasta odłóż do zamrażarki
  • Teraz palcami rozgniatając kawałki w foremce tak żeby się połączyły. Możesz też zrobić to wałkiem albo pałką kuchenną, ale ręką jest najwygodniej.
  • Upewnij się, że w jabłkach nie ma soku, jeśli się oddzielił odlej go
  • Przełóż całe jabłka na uformowany spód szarlotki
  • ⅓ ciasta która pozostała możesz zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posyp jabłka. Możesz też rwać 2-3 cm kulki i wałkować je palcach. Jeśli szarlotka ma być “na pokaz” rozwałkuj całe ciasto i pokrój w równe paski, które ułóż na jabłka w kratkę
  • Włóż do piekarnika na 180 C na około 1 h w piekarniku gazowym i 45 minut w elektrycznym.
  • Przygotowanie jabłek i ciasta powinno zająć nie więcej niż kwadrans. Wyłożenie ciasta i jabłek jak dojdziesz do wprawy to kolejne 5 minut, potem już tylko pieczenie. Szarlotkę można podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub na zimno. Smacznego!!!

    Komentarze

    Niusia
    Ha zrobiłam pierwsze ciasto które mi się udało. Nie lubię gotować ani pięć ale takie szybkie ciasta mogę robić. Macie więcej takich przepisów chętnie wypróbuję