Spiżarnia w nowoczesnej kuchni pod zabudowę. Jak urządzić spiżarnię

mała spiżarnia w domu

Zastanawiasz się gdzie urządzić domową spiżarnię, czy konieczne będzie wygospodarowanie dodatkowego pomieszczenia, a jeśli tak to gdzie? Zobacz, kilkanaście sposobów na funkcjonalną spiżarnię w domu. Sprawdź jaka jest optymalna powierzchnia, temperatura i wilgotność powietrza w domowej spiżarni. Podpowiadamy wygospodarować w małej kuchni miejsce domowe przetwory i zapasy.

Kiedyś spiżarnie były obowiązkowym pomieszczeniem w każdym domu. Część z nich powstawała obok kuchni, inne w kuchennych piwniczkach, lub w tak zwanej zimnej szafce. W po PRL-owskim budownictwie zarzucono tę koncepcję, uznając, że skoro sklepowe półki uginają się od towarów, nie warto tracić przestrzeni na to pomieszczenie. Jednak od wybuchu pandemii nasze postrzeganie funkcjonalnej przestrzeni mieszkalnej znacznie się zmieniło. Coraz więcej osób budując dom, decyduje się nad wygospodarowaniem przestrzeni właśnie na domowe zapasy. Wielu inwestorów zastanawia się, jak urządzić w nowoczesnej kuchni funkcjonalną i pojemną spiżarnię. Poniżej przedstawiamy najciekawsze pomysły oraz dedykowane systemy, dzięki którym na niewielkiej przestrzeni kuchennej można urządzić komfortowe miejsce na weki, makarony i wiele innych produktów z długą datą ważności.

Jaką minimalną powierzchnię powinna mieć domowa spiżarnia?

Minimalna powierzchnia ergonomicznej spiżarni to 2,5 m2. Na tej przestrzeni możemy ustawić głębokie półki na przetwory i pakowane produkty spożywcze. Umiejętnie zaplanowana będzie praktyczna i bardzo pojemna. Doskonale, jeśli jest ona prostokątna, wówczas nie będziemy tracić miejsca na podłogę. Minimalna odległość między ścianami powinna mieć 90 cm szerokości, a jeśli oprócz produktów jedzenia chcemy w niej przechowywać większe przedmioty 120 cm. W tej kwestii nie warto szukać kompromisów, ponieważ zbyt wąskie przejście, sprawi że spiżarnia będzie funkcjonalna i niewygodna w użytkowaniu. Rozstaw półek dopasowujemy do naszych potrzeb, optymalna ich głębokość to 40 cm. Wówczas zmieścimy w jednym rzędzie kilka słoików jeden za drugim, kilka pudełek z płatkami na mleko, a także po kilka opakowań cukru mąki, ryżu czy kaszy. Projektując zabudowę, warto pamiętać, że odstęp między półkami powinien być różny. Nie zostawiajmy pod sufitem pustego miejsca, w końcu jest to rodzaj magazynu i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby półki sięgały aż pod sufit.

Wentylacja w spiżarni

W idealnej spiżarni zawsze jest świeże powietrze, a cyrkulacja powietrza wynosi 15 m3/h. Jednak jest to możliwe tylko wówczas jeśli takie pomieszczenie było przewidziane już na etapie projektowania domu. W każdym innym przypadku musimy improwizować. Pomocne są wówczas drzwi z otworami wentylacyjnymi (jak do łazienki), ale nawet w nich należy zamontować kratkę ażurową w górnej części. Jeśli ze względów estetycznych chcemy z niej zrezygnować, należy pamiętać o otwieraniu na noc drzwi do naszego mini magazynu. Inną możliwością jest montaż elektrycznego wentylatora, jednak urządzenie to powinno pracować przez cały dzień, a wentylatory pracują dosyć głośno, szczególnie w małych pomieszczeniach, gdzie nie ma wystarczającej cyrkulacji powietrza. Inną możliwością jest montaż niewielkiego okna, w którym montujemy moskitierę (jest absolutnie konieczna, jeśli nie chcemy, żeby mole i inne szkodniki się u nas zadomowiły) i systematyczne wietrzenie spiżarni.

spiżarnia w domu

Temperatura i wilgotność powietrza w spiżarni

10-15 C to optymalna temperatura w spiżarni, a wilgotność powietrza nie powinna być niższa niż 50% i wyższa niż 65%. Powszechnym problemem w tego typu pomieszczeniach jest wilgoć i obawa przed namnażaniem się grzybów i pleśni. Ograniczony dostęp do promieni słonecznych i słaba wentylacja nie ułatwiają utrzymania odpowiedniego mikroklimatu w domowej spiżarni. Rozwiązaniem jest montaż okna, a w razie konieczności stosowanie pochłaniaczy wilgoci, które na tak małym metrażu dobrze się sprawdzają. Pamiętajmy, że w takim pomieszczeniu szyby powinny być bezwzględnie zaciemnione np. roletami lub żaluzjami, wówczas przechowywane produkty nie będą narażone na promienie słoneczne, a szyby nie będą nagrzewać pomieszczenia.

Spiżarnia obok kuchni, czyli klasyczna spiżarnia w domu

Jeśli powierzchnia kuchni jest wystarczająco duża, żeby meble znajdowały się tylko na dwóch, maksymalnie trzech ścianach. Zabudowa meblowa ma kształt litery L lub U i nadal dysponujesz wolną powierzchnią. Doskonałym pomysłem jest postawienie w jednym narożników ścianki działowej i zamontowanie drzwi. Do wyboru mamy drzwi wewnętrzne lub wykonane przez stolarza meblowego, z płyty, z której powstała cała zabudowa. W każdym z tych przypadków warto zastanowić się nie tylko nad funkcjonalnymi półkami, ale też samym pomieszczeniem. Po pierwsze w spiżarni nie może być ogrzewania, zatem w ściany, przy których budujemy spiżarnie, powinny być wolne od grzejników i rur rozprowadzających ciepłą wodę. Kolejna kwestia to dostęp do świeżego powietrza i naturalnego światła. W miejscu, w którym składujemy żywność, powinno być ciemno, co nie oznacza, że możemy zrezygnować z okna. Okno jest niezbędne, ponieważ to dzięki niemu unikniemy nieprzyjemnego zapachu. Ważne jest natomiast odpowiednie zaciemnienie i ograniczenie dostępu do naturalnego światła i ciepła promieni słonecznych.

Organizacja przestrzeni w spiżarni, czyli jak maksymalnie wykorzystać mały metraż?

Kolejna kwestia to organizacja przestrzeni i tutaj najlepiej sprawdzają się odkryte półki od podłogi do sufitu, na których wszystko jest na wyciągnięcie ręki. Nie trzeba zatem inwestować w żadne systemy do przechowywania, gdyż w takim miejscu najpraktyczniejsze okazują się proste rozwiązania. Wiele osób decyduje się na wstawienie drugiej lodówki lub zamrażarki. Jest to jednak błąd, ponieważ urządzenie to chłodzi od środka, ale na zewnątrz emituje ciepło, a więc takiego rozwiązania nie polecamy.

gdzie urządzić spiżarnię w małej kuchni

Spiżarnia pod podłogą, czyli renesans kuchennych piwniczek

We współczesnym budownictwie odchodzi się od podpiwniczania domów, co pozwala na spore oszczędności w budowlanym budżecie. Jednak coraz częściej inwestorzy decydują się na wykonanie poziomu -1 tylko fragmentem lub całą kuchnią. Pamiętacie piwniczki, do których właz był montowany w podłodze? Takie rozwiązanie można spotkać do dzisiaj w wielu domach budowanych tuż po wojnie. Spiżarnia pod podłogą umożliwia przechowywanie w niej absolutnie wszystkich warzyw i owoców, słoików ze smakołykami i żywności z długim terminem do spożycia. Ze względu na niską temperaturę, jaka panuje pod podłogą i brak dostępu do naturalnego światła, jest to doskonałe miejsce na spiżarnię. Jednak uwaga, takie rozwiązanie oznacza konieczność systematycznego wietrzenia (otwierania włazu na kuchnię), ze względu na brak okna i brak wentylacji. Podobnie jak w poprzednim przypadku najlepiej sprawdzą się półki a minimalna powierzchnia piwnicy to 2,5m2. Warto jednak zaznaczyć, że znacznie wygodniejsze w użytkowaniu będzie większe pomieszczenie, chociażby ze względu na konieczność schodzenia po stromych schodach.

Spiżarnia pod schodami wewnętrznymi

W domach piętrowych lub z użytkowym poddaszem pod schodami pozostaje niewielka pusta przestrzeń, która jest zbyt mała na urządzenie w niej dodatkowej łazienki czy garderoby, ale idealnie sprawdza się jako spiżarnia. Im więcej półek zmieścimy, tym więcej produktów będzie można przechowywać, a i skośny sufit nie powinien być problemem. Jest to jedyne pomieszczenie w domu, do którego zaglądamy tylko na chwilę. Półki umieszczamy na ścianach, nawet jeśli nie mają jednakowej wysokości. Na podłodze można ustawić worek z ziemniakami, a na wewnętrznej stronie drzwi zamontować haczyki na suszone zioła i żywność przechowywaną w woreczkach płóciennych. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie tej kłopotliwej przestrzeni.

Spiżarnia w małej kuchni, szafy wnękowe na domowe zapasy

Decydując się na meble kuchenne pod wymiar, mamy możliwość maksymalnie wykorzystać każdy centymetr kuchni. Jeśli z przyczyn technicznych nie ma możliwości wydzielenie odrębnego schowka na domowe zapasy, można wygospodarować półki na nie w zabudowie meblowej. Coraz więcej osób decyduje się na pojemne szafy kuchenny i wysokie szuflady typu cargo. W obu przypadkach można w nich zmieścić całe mnóstwo weków, pudełek z płatkami śniadaniowymi, kilkanaście opakowań cukru, mąki, makarony, słodycze i inne produkty, które zawsze lubicie mieć w zapasie. Do wyboru mamy jedno dwu a czasem nawet trzydrzwiową szafę, która jest praktyczna, łatwo w niej utrzymać porządek i dodaje elegancji każdej kuchennej aranżacji. Innym rozwiązaniem są szuflady typu cargo, czyli takie, w których zamontowano dedykowane kosze do przechowywania. Wysuwana spiżarnia może mieć wysokość dolnych szafek lub zaczynać tuż pod sufitem i ciągnąć aż do podłogi. Jest to doskonały sposób na przechowywanie produktów spożywczy. Minusem spiżarni w meblach kuchennych jest temperatura pokojowa, a więc nie przechowamy w niej produktów, które zachowują świeżość w chłodnej temperaturze.

spiżarnia w zabudowie kuchennej

Spiżarnia w wiatrołapie, czyli zimna szafka jak u babci

Kiedyś budując dom, pozostawiano pod parapetem w kuchni cieńszy mur wcale nie po to, żeby umieścić we wnęce kaloryfer, lecz żeby zbudować tam szafę wnękową. Ukryta pod parapetem pozbawiona światła słonecznego i ustawiona pod cienką (jednowarstwową) ścianą, przez lata zastępowała lodówkę w wielu kuchniach i podobno świetnie się sprawdzała w tej roli. Jeśli więc dysponujemy większym gankiem lub wiatrołapem, można w nim urządzić domową mini spiżarnię. Wystarczy ustawić w ganku wysoką szafę na zewnętrznej ścianie, by stworzyć chłodne i bardzo pojemne miejsce na zapasy. Minusem tego rozwiązania jest odległość od kuchni, a plusem niska temperatura.

Jakie meble do domowej spiżarni?

Wygospodarowanie miejsca na magazynowanie jedzenia to jedno, a jego urządzenie to kolejna kwestia. Jeśli chcemy ograniczyć koszty wyposażenia w domowej piwniczce, czy samodzielnej spiżarni, doskonałym sposobem jest wykonanie półek ze sklejki, desek z odzysku, skrzynek na owoce lub palet. Jednak uwaga warto poświęcić więcej czasu i dopasować ich wysokość oraz szerokość do opakowań produktów. Bezwzględnie należy też oszlifować przyszłe półki i pomalować wodoodporną farbą lub lakierem. Jeśli zdecydujemy się na regał z płyty MDF, konieczne jest bardzo staranne wykończenie ich brzegów okleiną, czyli zabezpieczenie przed ich opuchnięciem. Zatem gotowe półki tak ale samodzielne docinanie płyt meblowych tylko wówczas jeśli okleimy ich brzegi dedykowaną okleiną.

W jakim pomieszczeniu nie należy robić spiżarni?

W pralni, kotłowni, na strychu i w pawlaczu, czyli zabudowie podsufitowej. W pralni ze względu na podwyższoną wilgotność powietrza. W kotłowni, na strychu i w pawlaczach panuje z kolei zbyt wysoka temperatura, więc żywność będzie się szybciej psuła.

Komentarze