Proste ciasto toffi bez pieczenia. Przepis na szybkie ciasto toffi na krakersach

ciasto toffi na krakersach

Szybkie proste ciasto toffi bez pieczenia to rewelacyjny przepis na smaczny i efektowny deser, który przygotujesz w zaledwie 20-30 minut. Nie wydasz na niego więcej niż 20 i zachwycisz wszystkich gości. Jeśli nie masz czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, ten przepis jest dla Ciebie. Wystarczy, że wymieszasz kilka składników, schłodzisz je przez kilka minut i już jest gotowe. Zobacz, jak zrobić szybkie i proste ciasto z masą kajmakową bez pieczenia.

Jak zrobić ciasto toffi bez pieczenia?

Zacznij od pokruszenia herbatników, możesz to zrobić w mikserze planetarny, blenderze kielichowym lub ręcznie. Jeśli wybrałaś ostatnią opcję, przed otwarciem opakowania z prostokątnymi ciastkami skrusz je za pomocą tłuczka do mięsa, potem przesyp do miski, w której będziesz je mieszać z masłem, orzechowym lub nutellą. Do wyboru masz dwie możliwości, spód ciasta orzechowy lub czekoladowy. Zatem masło lub krem czekoladowy krem na kanapki wymieszaj z 3 opakowaniami pokruszonych krakersów i miksuj tak długo, aż powstanie masa zbliżona do tej na pierniki. Potem podziel ją na trzy części, to będą twoje spody do ciasta, które możesz uformować wałkiem do ciasta posmarowanym tłuszczem lub uformować dłońmi. Masę karmelową wymieszaj z ½ masła i odstaw do lodówki na 10 minut. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową, którą udekorujesz wierzch ciasta toffi bez pieczenia. W przepisie do zrobienia spodu wykorzystujemy solone krakersy, ale możesz też zastosować herbatniki, wówczas masę kajmakową należy posolić. Sól i karmel to kulinarny duet doskonały, więc nie obawiaj się tego zestawienia.

ciasto bez pieczenia

Składnik na ciasto toffi bez pieczenia

  • 3 paczki prostokątnych solonych krakersów (jeśli nie masz krakersów, możesz je zastąpić herbatnikami);
  • 1 puszka masy kajmakowej;
  • ½ kostki masła
  • 1 słoik masła orzechowego lub nutelli (w zależności jaki smak ma mieć spód twojego ciasta);
  • 2 łyżki kakao;
  • 3 łyżki cukru;
  • 4 łyżki masła;
  • 2 łyżki wody;
  • Z tych składników zrobisz najlepsze ciasto na świecie bez pieczenia.

    Jak przygotować spód do ciasta bez pieczenia?

    Pokruszone krakersy przełóż do miski (jeśli ciasto robisz mikserem planetarnym, nie musisz kruszyć krakersów, pokruszy je trójkątne mieszadło. Do rozdrobnionych (im drobniej, tym lepiej) ciastek dodaj masło orzechowe lub nutellę. Składniki najpierw połącz trójkątnym mieszadłem. Potem zagnieć ciasto hakiem. Zwykły mikser nie połączy nam składników i nie zagniecie ciasta. Więc musisz tę czynność wykonać ręcznie, kiedy masło lub nutella rozgrzeje się w twoich dłoniach, szybko uzyskasz gładką jednolitą masę. Jeśli jest ona zbyt sucha i składniki nie chcą się połączyć, dodaj jeszcze 2-3 masła i 2 łyżki mleka. Zagniecione ciasto podziel na trzy części, wałkiem posmarowanym masłem lub oprószony mąką rozwałkuj je na placki o grubości 2 cm. Masę kajmakową wymieszaj z ½ kostki masła i włóż na 5-10 min do lodówki, potem ½ kremu posmaruj pierwszą warstwę. Przykryj ją kolejnym plackiem i wyłóż na niego drugą warstwę karmelu. Tym razem za pomocą solniczki odrobinę posól krem po wierzchu. Przykryj kolejnym plackiem. Ciasto po wierzchu udekoruj polewą czekoladową i włóż jeszcze na 10 minut do lodówki.

    ciasto bez pieczenia

    Jak przygotować masę kajmakową do ciasta toffi bez pieczenia?

    Zanim przystąpisz do mieszania składników, wyjmij masło z lodówki, przed mieszaniem składników powinno mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie krem się zważy. Teraz wyłóż kajmak z puszki do miski, dodaj masło i zacznij miksować na wolnych obrotach. Jeśli zamiast gładkiej masy zaczną pojawiać się grudki, to znak, że tłuszcz był za zimny. Zanim przystąpisz do dalszego miksowania, postaw miskę ze składnikami na garnku z parującą gorącą wodą i zacznij powoli rózgą mieszać. Pamiętaj, że pod kremem jest gorąca woda, więc musisz być to robić ostrożnie. Kiedy krem będzie gładki, powinien trafić do lodówki na kilka minut, w chłodzie zgęstnieje i będzie łatwiej przełożyć nim ciasto.

    Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta toffi?

    Masło należy rozpuść w niewielkim rondelku, dodaj do niego cukier, a następnie wodę, wymieszaj składniki i dodaj kakao. Wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej szklistej konsystencji, potem doprowadź do wrzenia i cały czas mieszaj. Potem zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie, jeśli polewa zrobi się twarda, możesz ją podgrzać na małym ogniu, ale pamiętaj, żeby przez cały czas mieszać polewę. Składniki dodawaj w kolejności podanej powyżej, w przeciwnym razie mogą się zważyć i polewa będzie do wyrzucenia.

    Ciasto robimy w małej tortownicy lub niewielkiej blaszce z wysokimi brzegami, wówczas krem nie będzie wypływał, zanim się schłodzi i stwardnieje, również spód powinien stwardnieć i zrobić się zwarty. Dlatego przed podaniem ciasto bez pieczenia wkładamy do lodówka na 10-20 minut. Potem przechowujemy go również w lodówce, wówczas będzie łatwiej się kroić.

    Ciasto toffi bez pieczenia jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, zrobisz je, nawet jeśli nie masz smykałki do ciast. Taki deser przygotujesz w kilkanaście minut i zawsze masz pewność, że będzie smaczny. Nie musisz się martwić, że nie wyrośnie czy opadnie, ponieważ jest to ciasto bez pieczenia, które ma taką wysokość, jak chcesz.

    Smacznego!!!!

    Komentarze

    Gunia
    Ja tak robię do rożnych ciast nawet do sernika, tylko wtedy zamieniam krakersy na herbatniki i mieszam je z mlekiem o nikt jeszcze się nie pomalował że to taki szybki spód
    Jaq
    Zawsze robiłam na krakersach w całości ale na sobotę spróbuje ten sposób w końcu nie każdy musi wiedzieć że nie lubię piec