Jak zrobić nuggetsy? Przepis na nugetsy z kurczaka, czyli domowe nuggetsy na trzy sposoby

jak zrobić nuggetsy

Nugetsy to ulubiona przekąska wszystkich dzieci, której wykonanie zajmuje tylko kilkanaście minut. Wystarczą tylko 3 składniki i około kwadransa, żeby przygotować smaczną przekąskę, którą można podawać samodzielnie, z sosem czosnkowym lub słodko kwaśnym albo z frytkami i surówką. Zobacz jak zrobić smaczne i zdrowe nuggetsy w 15 minut.

Nuggetsy z kurczaka można wykonać na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest nieco bardziej skomplikowany i czasochłonnych. Surowy filet z kurczak drobno siekamy (nie mielimy), mieszamy z surowym jajkiem, doprawiamy do smaku, zanurzamy w gęsty, cieście naleśnikowym i smażymy. Drugi sposób to przepis na ekspresowe domowe nuggetsy, których wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut. Oba przepisy znajdziecie poniżej.

Przepis na nugetsy z siekanej piersi z kurczaka

Produkty na siekanie nuggetsy z kurczaka:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • mleko
  • proszek do pieczenia
  • woda mineralna gazowana
  • olej rzepakowy
  • Nugetsy z siekanej piersi z kurczaka

  • Jedną podwójną lub dwie pojedyncze piersi, oczyszczamy z błonek i ewentualnych włókien.
  • Mięso drobno siekamy, jak na tatara
  • Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie papryczką chili
  • Następnie dodajemy jedno surowe jajko i mieszamy z mięsem
  • Formujemy niewielkie około 2 cm kulki i je spłaszczamy
  • Zanurzamy w panierce
  • Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju do uzyskania złotego koloru
  • Jak zrobić panierka do nugetsów? Domowa panierka do nuggets

  • 2 jajka roztrzepujemy i napowietrzamy jak do naleśników
  • 2 łyżki wody mineralnej mocno gazowanej dodajemy do jajek
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę bułki tartej mieszamy w oddzielnym naczyniu
  • Do jajek powoli dodajemy sypkie produkty i mieszamy do czasu aż rozbijemy wszystkie grudki. Panierka powinna mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta na omlety (trochę rzadsza od budyniu).
  • Doprawiamy solą do smaku
  • Dodajemy odrobinę słodkiej papryki, żeby nugetsy miały ładniejszy kolor po usmażeniu.
  • Jak zrobić nugetsy z fileta drobiowego bez siekania?

    Innym sposobem na smaczne i szybkie domowe nuggetsy jest pokrojona w drobną kostkę około 2 cm piersi z kurczaka. Potem każdy kawałek mięsa zanurzamy w panierce przygotowane według przepis podanego powyżej. Smażymy na gorącym głębokim oleju do uzyskania apetycznego złotego koloru.

    Jak zrobić nugetsy z mięsa z rosołu, czyli domowe z gotowanego mięsa

    Pewnie nieraz zastanawialiście się jak wykorzystać mięso z kurczaka, na którym gotowaliście rosół. Doskonałym sposobem na przetworzenie go w smaczną przekąskę są nuggetsy z gotowanego kurczaka. Wykonując je możecie wykorzystać nie tylko filety, ale także mięso z podudzia i każdą inną część kurczaka. Kluczem do sukcesu jest staranne pozbycie się kości, skórek i chrząstek. Kolejnym krokiem jest bardzo drobno posiekanego mięsa. Jeśli kurczak jest bardzo rozgotowany, zamiast siekać, możecie go porwać na drobne kawałki lub rozgnieść widelcem. Wszystko zależy od stopnia ugotowania mięsa. Do rozdrobnionego kurczaka dodajemy jedno jajko, odrobinę czosnku lub innej aromatycznej przyprawy, która pomoże zamaskować rosoły aromat. Następnie formujemy niewielkie 2-3 cm kulki i zanurzamy w panierce, na którą przepis znajdziecie powyżej. Nuggetsy smażymy do uzyskania złotego koloru.

    Jak zrobić nugetsy z serem żółtym?

    Serowe nuggetsy to kolejna propozycja dla fanów potraw z kurczaka. Do ich wykonania potrzebujemy gotowanego kurczaka posiekanego bardzo drobno lub zmielonego maszynką do mięsa. Tym razem zaczynamy od pokrojenie w kostkę sera topionego lub klasycznego żółtego w kostce. W pierwszym przypadku ser będzie miał konsystencję budyniu, w drugim będzie się ciągnął ja na pizzy. Wykonujemy placuszek o grubości około 0,5 cm. Na środku układamy ser, potem zawijamy jak pyzę z mięsem albo knedla. Upewniamy się, że nie ma żadnej dziury w mięsie i ser nie wypłynął podczas smażenia. Zanurzamy w panierce i smażymy na głębokim gorącym tłuszczu. Kiedy panierka się zarumieni nuggetsy wyjmujemy i podajemy z sosami lub z frytkami i surówką.

    Domowe nugetsy, z czym je podawać?

    Nuggetsy można podawać na wiele sposobów, od najprostszego, czyli z gotowym sosem słodko kwaśnym, przez tzatziki kupne lub sosem chili. Jeśli natomiast chcecie je podać nie w formie przekąski a jako dodatek do obiadu, doskonale smakują z frytkami, oraz ryżem. Fani tradycyjnych obiadów, mogą natomiast podawać je z purée ziemniaczanym lub marchewkowym i surówką. Jedno jest pewne takim obiadem nie pogardzą nawet największy niejadek. A jeśli mimo wszystko wasze pociechy kręcą nosem, nuggetsy możecie podawać nadziane na wykałaczki. Wówczas już sama forma podania będzie atrakcyjna dla dzieci.

    Komentarze

    Mammamija
    Przepis petarda, moje dzieci uwielbiają te nugetsy i wreszcie moje niejadki chętnie czyszczą talerze przekonani, że jedzą fastfooda :) Dzięki domokreatwyni