Jak zrobic pizze na cienkim ciescie? Przepis na pyszną domową pizzę

szybka domowa pizza przepis

Pizza to danie, które możesz wykonać w kilkadziesiąt minut, wykorzystując wszystkie resztki z lodówki. Jest to również doskonały sposób na przekonanie dzieci do  jedzenia warzyw. Jeśli masz już dość zamawiania drogiej gotowej pizzy i długiego oczekiwania na jej dostawę. Zrób doskonałą pizzę domową ze składników, które akurat masz w lodówce. Wypróbuj nasz gotowy prosty przepis na ekspresową pizzę na cienkim cieście, która zasmakuje całej twoje rodzinie.

Jak zrobić ekspresową pizzę w domu?

Składniki pizzy na cienkim cieście:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej, najlepiej przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, można ją zastąpić olejem roślinnym
  • 3-4 gramy suszonych drożdży w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta tymianku
  • koncentrat pomidorowy lub pesto

Przygotowanie ekspresowej domowej pizzy na cienkim cieście

Przygotowanie pizzy zacznij od stworzenia miejsca do pracy. Na blacie ustaw wszystkie składniki niezbędne do zrobienie ciasta, tak żebyś je miała pod ręką. W garnku zagotuj wodę, która będzie potrzebna podczas wyrastania. Teraz zastanów się jakie składniki mają znaleźć się na twoje pizzy. Część sera zetrzyj na tarce, drugą część pokrój na drobne kwadraciki, wędlinę posiekaj na kwadraty 1 cm x 1 cm. Pozostałe składniki przygotuj, tak żeby danie było nie tylko smaczna, ale też wyglądało estetycznie.

Sposób przygotowania ciasta na ekspresową pizzę

  • Do plastikowej lub szklanej żaroodpornej miseczki wlej ciepłą przegotowaną wodę i dodaj drożdże oraz cukier.
  • Składniki wymieszaj i postaw na garnku, w którym zagotowałaś wodę (na wyłączonym gazie), przykryj ją ściereczką i odczekaj około 5 minut.
  • W tym czasie na stolnicy lub w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i tymianek.
  • Potem dodaj wyrośnięty rozczyn. W tym celu w mące zrób dołek, do którego wlejesz drożdże.
  • Do drożdży dodaj oliwę z oliwek; Mieszaj składniki zagarniając mąkę do środka;
  • Potem wyrabiaj ciasto dłońmi, tak długo aż będzie elastyczne o jednolitej konsystencji;
  • Na garnku z gorącą wodą postaw tacę lub miseczkę; Ulep z ciasta kulę;
  • Połóż na tacy uformowaną kulę i przykryj ściereczką na 10 - 15 minut;
  • Po upływie wskazanego wyżej czasu, przełóż pizzę na stolnicę i zacznij formować kształt pizzy;

Jak uformować pizzę

Do wyboru masz trzy możliwości, zawsze jednak musisz dłońmi spłaszczyć kulę następnie możesz robić:

  • Prostokątną pizzę, którą najłatwiej ukształtujesz wałkiem do ciasta. Przed wałkowaniem stolnicę i wałek posyp niewielką ilością mąki. Mąka sprawi, że ciasto nie będzie przyklejać ani do stolnicy, ani do wałka. Następnie za pomocą drewnianego wałka uformuj prostokąt.
  • Okrągłą pizzę uformujesz dłońmi, kręcąc ją na zaciśniętej pięści, lub rozciągając rękoma ułożone na stolnicy ciasto. Inną możliwością jest rozwałkowanie ciasta w okrąg, wałkując je w każdą ze stron, aż powstanie kształt okrągłej pizzy.

Jak przygotować sos pomidorowy do pizzy?

Składniki sosu pomidorowego:

  • 4 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego ;
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub 5 drobno posiekanych świeżych listków;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2-3 krople ciemnego octu balsamicznego;
  • ½ łyżeczki cukru;
  • szczypta soli; szczypta czosnku sproszkowanego;

Przygotowanie sosu pomidorowego

4 stołowe łyżki koncentratu przełóż do szklanej miseczki i roztrzep go widelcem lub małą różdżką do ubijania jajek. Dodaj bazylię, cukier, sól i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny. Tak przygotowanym sosem cienko posmaruj ciasto, za pomocą pędzelka, lub drewnianej łyżki (w drugim wypadku uważaj, żeby nie przedziurawić pizzy).

Jak przygotować sos czosnkowy?

Składniki sosu czosnkowego do pizzy:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego;
  • 2 - 3 łyżeczki suszonego czosnku lub 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego koperku, lub posiekanego świeżego
  • ½ łyżeczki cukru;
  • szczypta soli;
  • opcjonalnie szczypta chili;

Przygotowanie sosu czosnkowego

Jogurt naturalny roztrzepujemy, dokładnie mieszamy, wszystkie suche składniki i stopniowo dodajemy, jednocześnie mieszając. Gotowy sos przykrywamy i wkładamy do lodówki. Podajemy na upieczonej pizzy.

Składniki na wierzch ekspresowej pizzy:

  • Ser, kostkę sera dzielimy na dwie części, jedną ścieramy na grubej tarce, drugą kroimy w 1-2 cm kwadraty;
  • Cebulka pokrojona w piórka i drobno posiekana. Cebula do pizzy powinna być pokrojona w bardzo cienkie plasterki i potem posiekana, wówczas pięknie się zarumieni. Jeśli chcesz, żeby miała apetyczny złoty kolor, posiekaną posyp szczyptą cukru i wymieszaj. Po kilku minutach możesz ją układać na pizzy;
  • Szynka, kurczak lub salami. Szynkę kroimy w paski, a następnie w drobne kwadraciki, wówczas nie będzie się ciągnęła podczas krojenia i jedzenia pizzy.
  • Salami do pizzy kupujemy w kształcie małych krążków i układany w taki sposób, żeby tworzyły trójkąty, wielkości porcji, w jakich zamierzasz podawać pizzę np. w najszerszym miejscu dwa plasterki, w węższym jeden, a najbliżej środka połówka salami.
  • pomidory, kroimy w cienkie plastry, a koktajlowe pomidorki przekrawamy na pół, wkładając skórką do góry;
  • papryka, siekamy ją na drobne kwadraty, lub układamy na pizzy w formie cienkich pasów;
  • ser mozzarella, najlepiej prezentuje w postaci krążków;
  • boczek, kroimy na małe prostokąciki;
  • pieczarki kroimy na estetyczne plasterki, bez usuwania ogonków;

Jak układać składniki na pizzy?

Na posmarowaną sosem pomidorowym lub pesto pizzę, układamy składniki zaczynając od startego sera. Następnie układamy wędlinę, ser, warzywa i cebulkę. Warto pamiętać, żeby unikać układania mokrych składników obok siebie oraz żeby nie było ich zbyt dużo, ponieważ ciasto nasiąknie i będzie przypominało zakalec. Optymalną opcją jest układanie papryki, pomidorów i innych mokrych składników na wierzchu pizzy, tak żeby sok nie mógł się przedostać do ciasta. Na koniec możemy długim ostrym nożem odcisnąć trójkąty, czyli nasze porcje, co ułatwi nam krojenie gotowej pizzy.

Na czym piec domową pizzę?

Pizzę domową pieczemy na dedykowanym kamieniu (uwaga po rozgrzaniu jest bardzo gorący), na siatce do pieczenia pizzy lub blaszce z piekarnika. Czas pieczenia pizzy na cienkim cieście: Czas pieczenia pizzy na cienkim cieście wynosi od 15 do 25 minut, w zależności od ilości dodatków. Pizzę pieczemy ustawiając piekarnik na program do pizzy na temperaturę 150-170 C, który jest w większość piekarników. Jeśli nie posiadasz takiego programu, ustaw na grzanie góra dół na temp. 170-200 C. Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub pomidorowym.

SMACZNEGO !!!

Komentarze