Czarny makaron wykwintne danie w 15 minut. Danie, które robi wrażenie

czarny makaron szybki przepis

Czarny makaron wygląda efektownie i doskonale sprawdza się do dań wykwintnych. Sprawdzi się, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego, ale chcemy, żeby nasza potrawa wrażenie. Jednym słowem czarny makaron to danie koło ratunkowe, kiedy musimy szybko ugotować coś wyjątkowego. Zobaczcie 4 superszybkie przepisy, które zrobią wrażenie na waszych gościach.

Czarny makaron swój kolor zawdzięcza atramentowi z kałamarnicy, który ma słono słodki smak, ale wymieszany z pozostałymi składnikami makaronu jest praktycznie niewyczuwalny. Czarny makaron można podawać na słodko i ostro. W obu wydaniach smakuje znakomicie i jeszcze lepiej wygląda. Jeśli kupujecie gotowy makaron, zawsze wybierajcie ten najciemniejszy. Jeśli robicie go samodzielnie, nie żałujcie czarnego atramentu kałamarnicowego, ponieważ bury lub szary makaron nie będzie wyglądał dobrze. Zobacz 4 ekspresowe wykwintne dania z czarnego makaronu i kilku jeszcze dodatków.

Jak przygotować makaron z kałamarnicy?

Do przygotowania makaronu z kałamarnicy będziesz potrzebować mąki pszennej, jajek, wody, soli i płynnego atramentu z kałamarnicy, lateksowych rękawiczek. Na stolnicę lub blat wsypujesz mąkę, robisz w niej dziurkę na środku, dodajesz jajka, atrament i letnią wodę. Potem zagarniasz mąkę do środka. Następnie zagniatasz do czasu, aż uzyskasz jednolite ciasto, które odchodzi od dłoni. Nie klei się, nie rozpada na mniejsze kawałki. Dzielisz je na cztery mniejsze kule, trzy pierwsze przykrywasz miską, żeby nie obeschły. Jedną przykrywasz rozgrzaną wcześniej w piekarniku salaterką ze stali nierdzewnej i pozostawiasz do ostygnięcia salatery, dzięki temu trikowi z kuchennych rewolucji ciasto bardzo łatwo będzie się wałkować. Rozwałkowujesz wałkiem kuchennym na grubość 1 mm. Jeśli masz maszynkę do makaronu, możesz w niej rozwałkować i pokroić na wybrany kształt swój makaron. Jeszcze szybciej zrobisz to w robocie planetarnym z nakładką do makaronów. Pokrojony makaron obsypujesz mąką i wrzucasz na gotującą się wodę. Uwaga czarny makaron gotujemy nie dłużej niż 2-3 minuty na dużym ogniu, żeby nie stracił koloru.

Przepis na czarny makaron

  • 300g mąki pszennej;
  • 3 jaja;
  • 1 żółtko;
  • 2 ½ opakowania płynnego atramentu z kałamarnicy;
  • szczypta soli;
  • odrobina letniej wody.
  • czarny makaron z tuńczykiem

    Ekspresowe danie z czarnego makaronu. Sałatka makaronowa w 15 minut

    Składniki:

  • 1 opakowanie czarnego makaronu;
  • 1 tuńczyk w oliwie z oliwek;
  • 7 zielonych oliwek;
  • 5 pomidorów koktajlowych;
  • 5 suszonych pomidorów;
  • 2 opakowania sera mozzarella (w kulkach) 250 g;
  • 10 grubych plastrów mortadeli;
  • 10 suszonych i ożywionych we wrzątku żurawin;
  • ocet winny;
  • oliwa z oliwek;
  • sól.
  • Makaron gotujemy, tuńczyk rozdrabniamy, oliwki kroki i plasterki, lub kroimy na pół, pomidorki koktajlowe kroimy na pół w ćwiartki, suszone pomidory kroimy w paski, kilku mozzarelli przekrajamy na pół lub na ćwiartki, mortadelę kroimy w 1 cm kostkę, dodajemy żurawinę. Wszystkie składniki mieszamy, polewamy do smaku octem winnym i oliwą z oliwek, można dodać jeszcze szczyptę soli. Sałatkę wykładamy na ciepły czarny makaron. Dla lepszego efektu wizualnego możemy dodać jeszcze odrobinę ulubionej sałaty. Uwaga sałatę wykładamy na makaron bezpośrednio przed podaniem, żeby nie zwiędła.

    czarny makaron

    Czarny makaron z paluszkami krabowymi i jadalnymi bratkami. Makaron z paluszkami krabowymi w 15 minut

    Składniki:

  • 1 opakowanie czarnego makaronu;
  • 10 paluszków krabowych;
  • 15 jadalnych bratków;
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego;
  • Makaron gotujemy, paluszki krabowe przekrawamy na mniejsze kawałki, grillujemy na patelni, bratki obrywamy z łodygi. Makaron wykładamy na talerz, układamy paluszki krabowe i bratki, polewamy całość odrobiną miodu, octu balsamicznego i oliwy z oliwek, do smaku możemy danie posolić.

    Czarny makaron z łososiem i krewetkami w 15 minut

    Składniki:

  • 1 opakowanie czarnego makaronu;
  • 4 plastry wędzonego łososia;
  • 10 krewetek;
  • parmezan;
  • 4 łyżki śmietany
  • Masło czosnkowe lub zwykłe ze wyciśniętym czosnkiem;
  • szczypta soli morskiej;
  • Makaron gotujemy, krewetki podsmażamy na maśle czosnkowym, na talerzu wykładamy plaster wędzonego łososia, na nim układamy czarny makaron, polewamy sosem ze śmietany i 2 łyżek roztopionego sera żółtego (parmezan lub zwykły), na makaron układamy krewetki i parmezan obrany obieraczką do warzyw. Całość oprószamy solą morską gruboziarnistą.

    czarny makaron z truskawkami

    Czarny makaron z musem truskawkowym śmietaną. Czarny makaron z owocami i śmietaną w 15 minut

    Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu;
  • ½ kg świeżych lub mrożonych truskawek;
  • ½ opakowania śmietany;
  • 2 łyżki cukru.
  • Czarny makaron gotujemy, truskawki szypuł kujemy, stawiamy na małym ogniu do garnka, zasypujemy cukrem i przykrywamy, co jakiś czas mieszając. Kiedy puszczą sok a cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia, czekamy, aż odparują i blendujemy. Makaron polewamy rozbełtaną śmietaną, na śmietanę polewamy musem truskawkowym. Czarny makaron zawsze podawaj z wielobarwnymi dodatkami, które będą pięknie kontrastować z czernią. Zamieniając zwykły makaron na czarny, zwykłe danie szybko zamienisz w wykwintną ucztę zmysłów. Pięknie podany czarny makaron, nawet ze zwykłymi dodatkami, które zawsze masz w lodówce, naprawdę robi wrażenie.

    Komentarze