Ciasto czekoladowe bez jajek. Czekoladowy biszkopt bez jajek, który zawsze wyrasta

ciasto które zawsze wyrasta

Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek to przysmak wielu alergików. Wykonasz je bez miksera w zaledwie 10 minut. To ciasto pewniak, które zawsze wyrasta, nie opada i nigdy nie wyjdzie Ci zakalec. Jest smaczne, wilgotne, możesz wlać do niego polewę czekoladową, przełożyć kremem lub podawać samodzielnie. Jak spróbujesz, już nigdy nie będziesz zawracać sobie głowy pieczeniem czekoladowego biszkoptu. Zobacz, jak zrobić czekoladowy biszkopt pewniak bez miksera i długiego ubijania.

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez jajek?

Przygotuj dużą misę lub garnek, drewnianą chochlę lub mocną metalową rózgą do mieszania. Za miarkę posłuży Ci szklanka i łyżka stołowa, do pieczenia będzie potrzebny papier i duża tortownica lub kwadratowa blaszka o wymiarach 24 × 24 cm.

Produkty na ciasto czekoladowe bez jajek

  • 3 szklanki mąki pszennej, najlepsza będzie tortowa 450
  • 2 szklanki cukru
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki cacao
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka oleju roślinnego (nie zamieniaj na masło lub margarynę, to dzięki olejowi ciasto jest wilgotne)
  • 2 ½ łyżki octu spirytusowego (nie zamieniaj na jabłkowy lub balsamiczny, bo ciasto nie wyrośnie)
  • Produkty do przygotowania polew czekoladowej

  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cacao
  • 4 łyżki cukru
  • Taka ilość polewy wystarczy do polania ciasta i nasączenia go w środku czekoladą.

    Jak przygotować ciastka bez jajek?

  • Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj
  • Dodaj sól i wymieszaj całość
  • Dodaj pozostałe produkty sypkie i wszystko dokładnie wymieszaj
  • Wlej wodę, oliwę i dodaj ocet, poczekaj 15 - 30 sekund, aż ocet zacznie tworzyć bąbelki na powierzchni ciasta.
  • Dokładnie wymieszaj składniki, jeśli masz świeży ocet, nie będziesz potrzebować miksera, kilka okrężnych ruchów drewnianą chochlą wystarczy do uzyskania gładkiej masy.
  • Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, jeśli nie masz papieru, posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Wylej ciasto do foremki.
  • Piecz od 40 do 60 minut w temperaturze 175 C, po 30 minutach sprawdź patyczkiem do szaszłyków stan upieczenia ciasta.
  • Wbij patyczek w ciasto, jeśli po wyjęciu będzie czysty to znak, że ciasto jest gotowe.
  • W czasie pieczenia ciasta przygotuj polewę czekoladową

    Jak przygotować polewę czekoladową?

    Do rondelka dodaj masło, jak się rozpuści, gorącą wodę, cukier, cacao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotuj, mieszając, aż zacznie polewa bulgotać, wtedy przestać mieszkać, zmniejsz ogień i poczekaj, aż na całej powierzchni pojawią się bąbelki to znak, że polewa się skartelizowała i będzie gładka i błyszcząca. Zamieszaj, zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę, potem odstaw do ostygnięcia, ale nie studź na zimno.

    Jak nadziać ciasto czekoladą?

    Upieczone ciasto pozostaw w foremce i odczekaj 10 minut, aż odparuje. Potem pałeczkami do ryżu nakłuwaj je od góry, otwory powinny być widoczne do połowu wysokości ciasta. Teraz łyżką zacznij wlewać polewę do wykonanych otworów. Resztą polewy polej całe ciasto, możesz też posypać je wiórkami czekoladowymi, kokosowymi, czekoladą w proszku lub zrobić inną dekorację.

    Komentarze

    PlayboiCarti
    DomoKreatywni naprawde spoko artykuł, mi pomógł bardzo wcześniej moja ciasta były nisze niż mini majk
    Kasia
    Wyrosło niesamowicie i jak pachnie czekoladą. Pycha!
    Gunia
    Tak wczoraj zrobiłam i tez jest smaczne i bardzo ładnie wyroslo
    Jola12a
    Ale patent pierwsze ciasto które mi wyrosło nie opadło i jest smaczne
    Ella
    Macie racje, zrobiłam tort walentynkowy z tym waszym biszkoptem i pierwszy raz w życiu wyrosło równo, nie opadło i nie ma różnicy między nim a biszkoptem na jajkach, który raz wyrasta a 10 nie. Ja już pożegnam klasyczne biszkopty, szkoda roboty i nigdy nie są idealne. A próbował ktoś zrobić to ciasto bez cacao? Taki jasny buszkopt?