Ciasto czekoladowe bez jajek. Czekoladowy biszkopt bez jajek, który zawsze wyrasta
poniedziałek, 25 marca 2024
Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek to przysmak wielu alergików. Wykonasz je bez miksera w zaledwie 10 minut. To ciasto pewniak, które zawsze wyrasta, nie opada i nigdy nie wyjdzie Ci zakalec. Jest smaczne, wilgotne, możesz wlać do niego polewę czekoladową, przełożyć kremem lub podawać samodzielnie. Jak spróbujesz, już nigdy nie będziesz zawracać sobie głowy pieczeniem czekoladowego biszkoptu. Zobacz, jak zrobić czekoladowy biszkopt pewniak bez miksera i długiego ubijania.
Jak zrobić ciasto czekoladowe bez jajek?
Przygotuj dużą misę lub garnek, drewnianą chochlę lub mocną metalową rózgą do mieszania. Za miarkę posłuży Ci szklanka i łyżka stołowa, do pieczenia będzie potrzebny papier i duża tortownica lub kwadratowa blaszka o wymiarach 24 × 24 cm.
Produkty na ciasto czekoladowe bez jajek
Produkty do przygotowania polew czekoladowej
Taka ilość polewy wystarczy do polania ciasta i nasączenia go w środku czekoladą.
Jak przygotować ciastka bez jajek?
W czasie pieczenia ciasta przygotuj polewę czekoladową
Jak przygotować polewę czekoladową?
Do rondelka dodaj masło, jak się rozpuści, gorącą wodę, cukier, cacao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotuj, mieszając, aż zacznie polewa bulgotać, wtedy przestać mieszkać, zmniejsz ogień i poczekaj, aż na całej powierzchni pojawią się bąbelki to znak, że polewa się skartelizowała i będzie gładka i błyszcząca. Zamieszaj, zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę, potem odstaw do ostygnięcia, ale nie studź na zimno.
Jak nadziać ciasto czekoladą?
Upieczone ciasto pozostaw w foremce i odczekaj 10 minut, aż odparuje. Potem pałeczkami do ryżu nakłuwaj je od góry, otwory powinny być widoczne do połowu wysokości ciasta. Teraz łyżką zacznij wlewać polewę do wykonanych otworów. Resztą polewy polej całe ciasto, możesz też posypać je wiórkami czekoladowymi, kokosowymi, czekoladą w proszku lub zrobić inną dekorację.
Komentarze