Pyszne kotlety mielone z gotowanego mięsa. Jak zrobić kotlety palce lizać?

kotlety mielone z gotowanego mięsa

Kotlety mielone zgotowanego mięsa to najlepsze kotlety, jakie możesz przygotować dla swojej rodziny. Są bardziej soczyste i aromatyczne od klasycznych i możesz w nich ukryć wiele warzyw, czyli przemycić do diety domowników wiele cennych witamin.Są znacznie delikatniejsze w smaku, mają bardziej apetyczny kolor i co najważniejsze nawet urodzony niejadek nie znajdzie w nich żadnych chrząstek i żyłek, które spotkamy w kotletach smażonych z surowego mięsa. Zobacz jak przygotować kotlety mielone palce lizać.

Przepis na kotlety mielone z gotowanego mięsa, przepis na 5 porcji

  • ½ kg chudej szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • ½ suchej bułki
  • ½ ząbka czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ½ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • ½ szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła.
  • Jak zrobić kotlety mielone z gotowanego mięsa?

    Zacznij od przygotowania produktów. Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą, następnie wszystkie warzywa. Do dużego garnka lub multicookera (będzie szybciej) włóż składniki w następującej kolejności:

  • Na dnie mięso oprószone solą
  • Czosnek, cebulę i marchew połóż na mięsie
  • Wszystko zalej wodą i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  • Po ugotowaniu wyjmij z garnka mięso i warzywa i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie bułkę zalej mlekiem i pozostaw do nasiąknięcia.
  • Przygotowanie składników do mielenia

  • Kiedy mięso będzie już chłodne, oddziel wszystkie tłuste elementy, oraz włókna, których i tak nie zmienisz, a podczas jedzenia będą się ciągnęły. Pokrój mięso na kostkę około 4 × 4 cm, następnie pokrój marchew i cebulę na drobniejsze kawałki. Wyjmij i odciśnij z mleka bułkę. Wszystkie składniki zmiel w maszynce do mięsa. Najlepiej, jeśli będziesz mielić na przemian mięso warzywa i bułkę, wówczas łatwiej będzie Ci wszystkie składniki wymieszać.
  • Dodaj jajko, sól, pieprz, ponownie wszystko wymieszaj, jeśli masa na kotlety jest za rzadka, możesz dodać odrobinę bułki tartej i ponownie wymieszać całość. Uformuj kotlety według własnego uznania.
  • Na oddzielnym talerzu pokryj całe jego dni grubą warstwą bułki tartej

  • W miseczce z szerokim dnem, zmąć dwa jaja
  • Rozgrzej patelnię z olejem
  • Zanim tłuszcz się rozgrzeje,  zanurz każdy kotlet w jajku, potem w bułce tartej i ponownie w jajku.
  • Następnie układaj surowe kotlety na patelni. Kiedy jajko się zetnie, odwróć kotlety, żeby mogły się zarumienić.
  • Po wyjęciu z patelni na każdym kotlecie połóż cienki plasterek masła, potem kotlety przykryj na 10 minut pokrywką lub drugi talerzem. Kotlety mielone z gotowanego mięsa, mogą mieć suchą panierkę, dlatego po usmażeniu, kiedy są jeszcze gorące. Na każdego z nich kładziemy odrobinę masła.
  • Kotlety z gotowanego mięsa, czyli mięso palce lizać dla niejadka

    Wiele dzieci nie lubi warzyw i pomimo usilnych starań rodziców, trudne jest je wprowadzić do diety mojego niejadka. Zmielone i zmieszane z mięsem i zamknięte w chrupiącej panierce są niewidoczne w kotletach. Kotlety podajemy z ziemniakami lub ryżem, można je polać sosem pieczeniowym lub śmietanowo koperkowym. Jak raz spróbujecie takich mielonych, będziecie je robić zawsze. Tak przygotowane mięso można również faszerować serem żółtym, ogórkiem kiszonym i papryką. Możesz je też zrobić z mięsa i warzyw z rosołu, będą wprawdzie delikatniejsze, ale równie smaczne.

    Komentarze