Granitowe garnki do gotowania cieszą się ostatnio sporą popularnością. Ich producenci zapewniają, że są energooszczędne, nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek, a nawet piekarnika. Jednak pod kilkoma warunkami, ponieważ bardzo łatwo je zniszczyć przez niewłaściwe obchodzenie się z nimi. Okazuje się, że to, co nie szkodzi wszystkim innym garnkom, bezpowrotnie niszczy granitowe. Zobacz, dlaczego granitowe garnki powinny odpoczywać przed umyciem, czego nie wolno robić pod żadnym pozorem i jak się z nim obchodzić, żeby służyły nam przez długie lata.
Dobre garnki do gotowania są wymagające… Odpłacają się luksusowym wyglądem i mniejszymi rachunkami za prąd lub gaz. Są łatwe do utrzymania w czystości, szybko się w nich gotuje i pięknie wyglądają. Obecnie największy zachwyt budzą garnki granitowe, eleganckie, solidne i energooszczędne, a do tego łatwo się je myje. Jednak większość swoich zalet tracą podczas niewłaściwego użytkowania i niewłaściwej pielęgnacji. Jest kilka kuchennych grzechów i przyzwyczajeń, które „wysłaliśmy z mlekiem matki” z czasów, kiedy gotowało się w blaszanych, emaliowanych i ze stali nierdzewnej garnków. O ile popularny jeszcze do niedawna teflon jakoś znosił przestarzałe techniki mycia i konserwacji, to już garnki z powłoką marble (miału granitowego) oraz ferromagnetycznym dnem ulegają uszkodzeniu. Poznaj listę zakazanych metod czyszczenia garnków marmurowych i zobacz jak je prawidłowo myć i konserwować, żeby mieć dobre garnki do gotowania przez długie lata
Dlaczego jednym garnki do gotowania służą przez dekady, a drudzy kupują nowe” gary” co kilka lat? To nie tylko kwestia ceny
Nasze mamy i babcie mają jedne garnki przez kilkadziesiąt lat i nadal dobrze im służą, a młodsze pokolenia zużywają po kilka zestawów na dekadę. Powodów jest kilka, oczywiście głównym czynnikiem jest jakość, ale równie ważne jest właściwe użytkowanie. Dawniej garnki były traktowane druciakami i ostrą stroną gąbki, co miało zapewnić nieprzywieranie potraw podczas kolejnego gotowania. Panie domu, żeby ograniczyć czas szorowania i ułatwić sobie utrzymanie garczków w czystości, zaraz po przełożeniu dań na talerze, zalewamy je wodą. Metalowe i blaszane łyżki, widelce, cedzaki itp. uważano, za najbardziej higieniczne, więc szorowano nimi po dnach i ściankach na potęgę. Jednak są to metody, które źle znoszą współczesne powłoki nieprzywieralne a jeszcze gorzej ferromagnetyczne dna, które są już standardem w większości garnków, bo tylko takie nadają się do stosowania na płytach indukcyjnych. A zatem zapominamy o metodach mycia i konserwacji naczyń, które wynieśliśmy z domu, bo to, co znoszą bez problemu garnki sprzed kilku dekad, jest zabójstwem dla tych produkowanych współcześnie!!!
Granitowe garnki, czyli jak gotować w garnkach z powłoką marble?
Marble to ceramiczna nieprzywierająca powłoka z dodatkiem pyłu granitowego wykonana w nanotechnologii. Jej zaletą jest równomierne ogrzewanie całego garnka, nie przechodzi zapachami, nie przebarwia się, ale łatwo ją zarysować ostrymi akcesoriami kuchennymi. A to oznacza, że kupując garnki z marble, definitywnie musimy się pożegnamy się metalowymi akcesoriami kuchennymi i zamieniamy je na teflonowe i takie z dedykowanych tworzyw sztucznych. W takich garnkach możemy też stosować drewniane łyżki, łopatki itp. Ponadto musisz wiedzieć, że:
Powłoka ceramiczno granitowa osiąga i utrzymuje przez cały czas gotowania bardzo wysoką temperaturę, dzięki czemu możemy sporo zaoszczędzić na rachunkach. Jest jednak jedno ale, nawet fragment pustego dna podczas gotowania może spowodować zmianę koloru garnka, a nawet zniszczenie powłoki. W tym wypadku nawet rozgrzewanie pustego garnka nie jest wskazane. Z tego też powodu warto zaopatrzyć się w niewielki atomizer do oleju.Każdy garnek, którego nie zalewamy zimną wodą przed rozgrzaniem, należy spryskać odrobiną oleju i potem ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem silikonowym rozprowadzić wewnątrz garnka po dnie i ściankach. Tak przygotowany garnek możemy postawić na gazie do rozgrzania. Jednak uwaga bardzo szybko osiąga on wysoką temperaturę, więc już po kilku minutach możemy go wypełnić produktami do podsmażenia.Granitowe garnki nie lubią nagłych zmian temperatury, dlatego nie wlewamy do zimnego garnka gorącej wody i do gorącego zimnej!!! W ten sposób uszkodzisz garczek bezpowrotnie, po pierwsze uszkodzeniu ulegnie powłoka, a po drugie zniszczymy dno, które straci swoje właściwości termiczne i energooszczędne, może zacząć pod nie zacząć wyciekać woda.Jak smażyć i dusić na granatowej patelni?
Rozmiar ma znaczenie!!! Większość granitowych patelni jest sprzedawana w dwóch lub trzech rozmiarach. Również w zestawach garnków przeważnie spotykamy więcej niż jeden rozmiar patelni, ponieważ dno patelni z marble należy przykryć w całości smaczną potrawą. Dlaczego? Nie pozostawiamy podczas smażenia nawet części pustego dnia. Powłoka wówczas będzie się przegrzewać i z biegiem czasu ulegnie zniszczeniu.Nie rozgrzewamy pustej patelni, jeśli chcemy umieścić mięso lub warzywa, dopiero kiedy osiągnie ona wysoką temperaturę, należy najpierw spryskać ją olejem. Jeśli nie macie atomizera, można nanieść kilka kropli oleju na ręcznik papierowy i natrzeć nim całe dno i ścianki patelni. Po 2-3 minutach patelnia będzie już na tyle gotowa, żeby można było na niej smażyć.Jak myć i dbać o garnki granitowe? Tego nigdy nie rób z granitowymi garnkami!!!
Nie zalewaj garnka ani zimną, ani ciepłą, ani gorącą wodą, zanim ostygnie. Zimny brudny garnek zalewamy zimną wodą, potem możemy je razem podgrzać. Jednak do nieuszkodzonej powłoki nic nie przywiera i resztki jedzenia można łatwo usunąć silikonową szpatułką.Nie szorujemy garnków z marble!!! Najpierw reszki jedzenia ze ścianek usuwamy silikonową szpatułką lub silikonowym zmywakiem. Potem letnią wodą i płynem do naczyń myjemy garnek od środka i od zewnątrz miękką gąbką lub ściereczką. Potem wycieramy do sucha i środek naczynia spryskujemy kilkoma kroplami oleju, które wycieramy ręcznikiem papierowym w ścianki i dno (postępujemy dokładnie tak samo, jak ze zlewem granitowym). Po kilku minutach olej wsiąknie i garnek będzie można schować.Jak myć granitową patelnię. TAK postępuj a patelnia będzie służyła przez długie lata
Nie zalewaj gorącej patelni wodą!!! Poczekaj, aż ostygnie, potem, wlej do niej odrobinę zimnej wody, nieznacznie rozgrzej. Za pomocą silikonowej szpatułki usuń resztki jedzenia. Odstaw, ponownie poczekaj, aż ostygnie i umyj płynem do naczyń i miękką gąbką (nie używaj ostrej strony ani żadnych druciaków)!!!Wytrzyj do sucha i spryskaj olejem, potem wetrzyj go w ścianki i dno. Potem schowaj patelnię, do następnego smażenia.Jak używać granitowych garnków i patelni?
Wielkość powierzchni grzewczej lub palnik gazowy musisz dopasować do wielkości ferromagnetycznego dna. W praktyce powierzchnia grzewcza lub palnik nie powinny być większe niż srebrna część dna. Na środku dna jest część z marble, na którą nie powinien padać płomień gazu. Dlatego zaraz po kupieniu garnków przyporządkuj poszczególne garnki do poszczególnych palników i tak z nich korzystaj. Gotowanie na większym palniku lub powierzchni grzewczej niż średnica dna spowoduje zniszczenie.Nie dolewamy zimnej cieczy w dużych ilościach do gotującej się potrawy lub nawet małych ilości po ściankach garnka czy patelni. Do tego służy pokrywka z aromatyzerem. Większość takich garnków można używać w piekarniku razem z pokrywką, ale zawsze należy sprawdzić zalecenia producenta.W garnkach gotujemy pod przykryciem, nie musisz się obawiać, że potrwa wykipi, jeśli potrawa będzie zajmować tylko ½ wysokości garnkaBardzo ważna jest regulacja mocy podgrzewania garnka lub patelni podczas gotowania. Zaczynamy na największej mocy/gazie dopasowanego palnika do średnicy dna i kiedy potrawa zacznie bulgotać, zmniejszamy ją na minimum, ponieważ nagrzane jak kamień naczynie nie zmieni temperatury, jeśli będziemy gotować pod przykryciem i tylko delikatnie je podgrzewać.Jak przechowywać garnki i patelnie granitowe?
Patelnie i garnki możemy przechowywać w piramidkach, ale pod warunkiem, że zastosujemy filcowe przekładki zapobiegające ich zarysowaniu. Inną możliwością jest ustawienie ich jeden obok drugiego, ale jeśli przechowujemy je w szufladzie, to jej dno musimy wyłożyć antypoślizgową matą.
Komentarze