Biszkopt rzucany z 5 jaj, przepis na biszkopt z 5 jaj, rzuć biszkoptem a już nigdy nie opadnie

po co rzucać biszkoptem

Biszkopt rzucany to sprawdzony przepis na biszkopt, który nie opada i zawsze wyrasta. Warunek jest jeden zaraz po wyjęciu z piekarnika trzeba rzucić biszkoptem z wysokości około 60 cm. W ten sposób pozbywamy się pary, która jest głównym winowajcą opadania ciast. Zobaczcie ten prosty przepis na rzucany biszkopt z 5 jaj, a już nigdy biszkopt wam nie opadnie.

Rzucany biszkopt z 5 jaj najlepiej jest robić w rancie cukierniczym, ponieważ wyrasta naprawdę wysoki, nie macie też co liczyć, że jak wyjdzie z klasycznej tortownicy, to po wyjęciu trochę opadnie. Z tego też powodu potrzebny wam będzie rant o minimalnej wysokości 10 cm, blaszka do piekarnika oraz papier do pieczenia.

Przepis na biszkopt z 5 jaj

Wypróbuj ten sprawdzony przepis na wysoki biszkopt, który nigdy nie opada i jest idealnie równy!!!

Produkty na biszkopt z 5 jaj

  • 5 jajek rozmiar L
  • ¾ szklanki cukier
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • Jak zrobić biszkopt z 5 jaj?

    5 białek ubij na sztywną pianę, obie mąki przesiej i wymieszaj, żółtka odstaw, będą Ci potrzebne w kolejnym etapie. Do ubitych na sztywną pianę białek dodajemy powoli cukier, cały czas miksując białka na małych obrotach. Potem dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mąkę, ale nie miksujemy jej, tylko delikatnie mieszamy szpatułką. Całość przekładamy do rantu cukierniczego ustawionego na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy na programie góra/dół w temperaturze 160-170 C przez 50 - 60 minut.

    Od razu po wyjęciu z piekarnika, rzucamy blaszką z biszkoptem z wysokości około 60 cm, żeby pozbyć się z pary z ciasta.

    Potem odstawiamy do przestygnięcia. Zanim będzie zupełnie zimny, oddzielamy biszkopt z od rantu, rozszerzamy rant i zdejmujemy. Biszkopt podnosimy z blaszki i układamy do góry dnem, żeby wypukłość się wyprostowała. Po wystygnięciu powinniśmy otrzymać biszkopt w kształcie idealnego walca. Biszkopt z 5 jaj wyrasta do 7 - 8 cm, możesz go przekroić na czteru części i przełóżyć, po przełóżeniu tort ma wysokość około 11-12 cm. Biszkopt, którym rzucisz z wysokości mniej więcej pół metra, nie opada, ponieważ podczas spadania i samego upadku uwalnia się z niego cała para. A to właśnie para odpowiada za opadanie ciasta, kiedy wilgotne powietrze stygnie.

     

    Komentarze

    kania
    Robiłam już ten biszkopt i powiem szczerze, że bardzo mnie zaskoczył. Po pierwsze wyrósł, nie opadł i jest taki mięsisty, jeśli można tak określić biszkopt. Możecie go przenosić i obracać bez obawy, że pęknie czy pokruszy się. Jak dla mnie petarda, po drugie pieczenie biszkoptów czy babeczek w rancie cukierniczym to zupełnie inna klasa pieczenia. To jak zamiatanie miotłą i okurzanie pionowym odkurzaczem. Z rantu wyjmujemy profesjonalnie upieczone ciasto, bez dołków, pagórków, wklęśnięć itp.